Crtice iz Dubaija (1) – LETOVANJE U ZATVORENOM

Ako jedva čekate onih par nedelja odmora preko leta, i još od aprila maštate o peščanim plažama, plavom nebu i moru – Dubai zaobiđite. Ima grad i peščane plaže, i more, i kafiće i restorančiće, palme i nešto rastinja uz obalu, ali je preko leta (od maja do novembra), to sasvim neupotrebljivo. Vrućine i vlažnost su toliki da nećete poželeti da ostanete napolju duže od 10 minuta.

Kada upekne sunce, pa temperature pređu 40-45 stepeni a odeća vam se od vlage slepi uz telo kako zakoračite napolje, na ulicama nema mnogo ljudi. Svi se uglavnom sklanjaju u klimatizovane prostore ili su se još pre sezone premestili u neke prijatnije krajeve, dok ne prođe žega. Sunce se ne vidi jasno, iako besomučno prži, dok se pogled uvek završava u nekoj vrsti magle u kojoj se tek naziru visoke zgrade. Grad postane sablasan, prazan.

travel-to-dubai-glimpses-of-the-world

Prazna Dubai Marina tokom leta (Glimpses of the World)

Ako se nadate nekom povetarcu, biće ga, doći će, ali još topliji od vazduha. I, kada otvorite prozor, kao da ste glavu zavukli u rernu. Ako pride pirka vetar, na rernu dodajte još i fen, uperen vam direktno u lice. Teško vam je da dođete do daha, jednog jedinog, prosto nema dovoljno vazduha.

Ako ste pomislili da će vas more rashladiti, opet se varate. U moru je još veća „vrućina“ nego napolju. Voda je plitka desetinama metara od obale i više nego topla – više liči na lonac sa ključalom supom nego na eventualnu toplu kupku u kadi.

No, pogodilo se da sam u Dubaiju bila mesec dana, i to u avgustu. Iako sam jedva disala, sve vreme se otapala i postala opsednuta klima uređajima, bila sam zapanjena činjenicom da su ljudi napravili grad koji funkcioniše samo u zatvorenom, i to pola godine. Svake godine! Utisci sa ovog putovanja svakako prevazilaze „obično“ iskustvo letovanja. Ali, ako baš želite to „pravo“ letovanje, pa, samo se spakujte i otputujte u Dubai – ali, zimi!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s