DUBAI: A U PUSTINJI JEZERO I LEDENA SOBA (2)

Koga god da pitate šta da obiđete u Dubiju, prvo što će svakako pomenuti jesu šoping centri. Pomislite da vam to i nije tako zanimljivo, to imate i kod kuće, pa odakle god da dolazite. Ako ste namereni da ponešto i pazarite po povoljnijim cenama, ipak očekujete da ono malo vremena koje vam ostane provedete obilazeći pokoju znamenitost i ležeći na plaži. No, setićete se – plažu smo već precrtali ako dolazite tokom letnjih meseci, dok će vam za znamenitosti trebati više mašte i volje nego što ste očekivali, ali o tome nekom sledećom prilikom… U svakom slučaju, iako ste se na pomen tržnih centara možda u prvom momentu namrštili, treba imati u vidu da je Dubai od njih napravio prave male gradove, te da takva „šoping iskustva“, kako Emiraćani vole da se pohvale, teško da možete imati još negde u svetu.

Jeste li za ronjenje ili klizanje?

Tolika koncentracija šoping centara u gradu koji se proteže nekoliko desetina kilometara duž obale i broji oko dva miliona stanovnika, više je nego zapanjujuća.

dubai-travel-glimpses-of-the-world

Kineski odeljak u Ibn Battuta šoping centru

Arapi iz okolnih zemalja dolaze vikendom u kupovinu, slivaju se kupci sa svih strana sveta, kako oni srednje klase, tako i dubljih džepova, a Dubai se pobrinuo da ima svega i za sve. Tokom letnjih meseci se u šoping centrima i šeta, kao da ste u Knez Mihajlovoj ulici u Beogradu, prolazite pored raznoraznih radnji, na „ulici“ gungula, mešavina stranih jezika, sednete na piće ili ručak, odete u bioskop, platite račune i usput, naravno, ponešto i pazarite. Pored toga, upravo se na „trgovima“ ovih „malih gradova“ održavaju između ostalih i plesni performansi, organizuju se zabavne aktivnosti za decu. Ali, u njima ćete naći i ono što možda niste očekivali.

Jedan od najvećih šoping centara u svetu nalazi se upravo ovde, Tržni centar „Dubai“, poznatiji u engleskom prevodu kao „Dubai mol“, kako ga i Arapi zovu. Ima više od 1.200 prodavnica, nazivi velikih robnih marki šljašte sa svih strana, takozvanu „modnu aveniju“, sijaset kafića i restorana svih mogućih kuhinja sveta, poseban deo za trgovinu zlatom i oko 220 juvelirnica, luksuzan hotel, bioskop sa ogromnim platnom.

dubai-travel-glimpses-of-the-world

Ogromna fontana u šoping centru “Dubai”

U tržnom centru dominira i ogromna fontana koja se proteže na četiri sprata, sa skulpturama muškaraca koji skaču u vodu… Decu će obradovati i zabavni park „SEGA Republika“, kao i „KidZania“, u kojem mogu da budu policajci ili vatrogasci i koji ima i sopstvenu valutu koju deca mogu da koriste. Ovde se nalazi i prostor za klizanje, veličine olimpijskog klizališta, na „trgu“ između brojnih kafića i restorana, ali i ogroman akvarijum, podvodni zoološki vrt, više od 33.000 tropskih riba. Čitav kompleks, iako u samom centru šopinga, nudi i mogućnost ronjenja sa ajkulama i ražama.

„Njegova lokacija je možda neuobičajena – usred ’Dubai mola’, ali to vam je Dubai“, reći će vam ponosno jedan od vodiča.

Skok iz aviona usred „mola“..

Posetiocima se savetuje da koriste interaktivne ili odštampane mape kako bi se snašli u ovom „gradu“ kupovine, ali i vode i leda. No, nije samo „Dubai mol“ poznat po „rashlađivanju“ uz zimske i vodene zabave. Još jedno veliko „šoping iskustvo“ nalazi se u „Molu Emirata“. Ni manje ni više nego skijalište usred šoping centra, u kojem se temperatura kreće oko minus tri stepena, za razliku od onih 45 napolju, u plusu. Arapkinje u perjanim jaknama preko crnih abaja proklizavaju po snegu dok vode decu na sankanje…

dubai-travel-glimpses-of-the-world

Deo posvećen Indiji u Ibn Battuta šoping centru

Ni drugi šoping centri ne zaostaju, te se u „Tajms skver centru“ može naći takozvana ledena dvorana i prostor za planinarenje, u „Mirdif siti centru“ moći ćete da uživate u „Aj flaj“ iskustvu sa vertikalnim tunelima koji simuliraju vetar i bestežinsko stanje, odnosno – skok iz aviona. Šoping centar „Vadi“ napravljen je po ugledu na egipatske hramove i obiluje replikama stubova i hijeroglifa, „Deira siti centar“ još jedan je od prestižnih, modernih „molova“.

„Ibn Batuta“ dobio je ime po poznatom marokanskom učenjaku iz 14. veka koji je za 29 godina proputovao svet od Mozambika do španske Granade, te od Kaira do Kine. Ovaj šoping „mol“ izdeljen je u sekcije poput iranske, kineske, indijske, andaluzijske, te je i svaki taj deo ukrašen tipičnim ornamentima, lampama, lusterima, fontanama.

..I jezero u arapskom suku

Pored šljaštećih „najvećih“, „najskupljih“ šoping centara, ima i onih koji su možda manje luksuzni, ali su građeni u duhu mesta na kojem se nalaze, kakav je uostalom i pomenuti „Ibn Batuta“.

dubai-travel-glimpses-of-the-world

Vožnja čamcem u Suk Madinat Džumeira centru

Posebno šarmantan je „Suk madinat Džumeira“, koji podseća na tipičnu arapsku pijacu (suk), sa drvenim svodovima, uskim hodnicima i radnjama orijentalnih zanata. Izlazi na mali „zaliv“, kojim se možete provozati u drvenom brodiću i s kojeg puca pogled na prepoznatljivi hotel „Burdž al Arab“. Drugi, „Suk al Bahar“, spojen je drvenim mostom sa „Dubai molom“, koji prelazi preko malog veštačkog jezera. Preko puta imitacije egipatske piramide u „Vafiju“ ulazi se u simpatičan „Khan Murdžan“, koji u centru ima restoran na otvorenom oko koga se nižu spratovi sa prodavnicama „Marokanskog kvarta“, „Turskog“, „Sirijskog“, sa tipičnim odevnim i predmetima za kuću, uz sav šarm arapskih rukotvorina.

No, nije Dubai samo to, iako se kao takav najviše promoviše – bogat, glamurozan, uz luksuzne hotele, svetski poznate restorane i skupe automobile. Za one kojima oko trepće još za nečim više, možda egzotičnijim, autentičnijim, ako se uzme u obzir da se zemlja ipak nalazi na obodu Arabljanskog poluostrva, pravo mesto su sukovi u starijem delu grada, gde vas konačno dočeka i nezaobilazno cenkanje. Onda se podsetite da, iako se na ulici isključivo govori engleski i iako vas u svim mogućim radnjama, salonima, agencijama, gotovo svim kafićima poslužuju najčešće Filipinci, ipak ste u arapskoj zemlji. Jeste da Emiraćana ima manje od 20 odsto i da su nazivi ulica, metro stanica ispisani i na arapskom alfabetu, ipak – zbog tolike koncentracije stranaca, kako Azijata (75 odsto), tako i Evropljana – ponekad zaboravite gde ste došli.

Zato se nemojte iznenaditi ako u prodavnici arapskih kolača mladi Filipinac za pultom nikako ne razume šta biste želeli da kupite, kako na engleskom, tako ni na arapskom… „Ali, to vam je Dubai.“

Sledeći: NAJVIŠI TORANJ NA SVETU NE STAJE U OBJEKTIV (3)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s