Dubai: MUZEJ KAO ZABAVNI PARK (9)

Imajući u vidu da sam iz Srbije, Evrope, i da pod “šta posetiti” u nekoj zemlji a priori pomislim na spomenike, značajna arheološka nalazišta, ostatke kulturnog nasleđa koji datiraju hiljadama godina unazad – bila sam donekle zbunjena kada su me ovde prvo uputili na šoping centre. Pošto sam im dosađivala, na kraju mi preporučiše glavni Muzej Dubaija, koji se nalazi u starom utvrđenju. Zdanje nosi naziv Al Fahidi, potiče iz 1787. i, kako rekoše, “u njemu ću naći sve što me zanima”.

I tačno, postoji zdanje nalik na utvrđenje, mada replika, i to na mestu gde se nekada nalazila Al Fahidi tvrđava. Iz dvorišta ukrašenog nekadašnjim ručno pravljenim čamcima (replikama), koji su služili za trgovinu biserima, ulazi se na spiralnu stazu koja zavija ka podrumu. Temperatura naglo opada i ulazite u mračni prostor “razbijen” posterima, koji predstavljaju različite dekade grada od tridesetih godina naovamo. I eto, tu je stala čitava istorija Dubaija, na nekoliko postera na zidu!

dubai-travel-glimpses-of-the-world

Lutke u prirodnoj veličini

Kada nastavite dalje kroz tunel, bićete u prilici da doživite muzej u vidu zabavnog parka. Sa obe strane šetališta nalaze se odvojeni kockasti prostori uređeni po ugledu na nekadašnje arapske zanatske radnje, sa sve lutkama u prirodnoj veličini. Pod je prekriven peskom, tek da ne zaboravite da ste u pustinji. Manja prostorija posvećena ronjenju za biserima školjki i trgovini, unosnom poslu kojim su se prvi doseljenici masovno bavili, druga sa platnima koja su visila sa zidova i na kojima je pisalo kako su se beduini noću orijentisali… I to je bilo to, „zabavna“ istorija grada!

Trebalo mi je par minuta da se dozovem sebi kad sam se popela nazad, i da se podsetim gde sam. Ipak je ovo Dubai, ponosan što je iznikao iz suvog peska za manje od 20 godina, a ne „uobičajeni“ istorijski lokalitet. „Šta posetiti“ ovde zaista nije ono što „na prvu loptu“ očekujete, već nešto sasvim drugo…

Da, upravo tako, i jeste već bilo vreme za neki šoping!

Sledeći: DŽAMIJE I CENKANJE (10)

Svi tekstovi SERIJE o Dubaiju

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s