DUBAI: IRANSKA DŽAMIJA I ŠARM ARAPSKIH TRGOVACA (5)

Setite se da ste iz „big basa“ videli dve-tri kupole džamija, od kojih se jedna ističe plavo-zelenim ornamentima, a vodič vam je tek naznačio da se „iza zgrada sa vaše desne strane“ nalaze najveća džamija u Dubiju, te iranska šiitska, kao i indijska, ali se autobus tu maltene ne zaustavlja. A vama je oko otišlo baš na one šarene ornamente koji se moraju videti izbliza. U okolini je, rekoše, i (jedini) Muzej Dubaija, kao i stara rezidencija nekadašnjeg šeika u koju može da se uđe, te staro arapsko selo na otvorenom…

Rešetkaste kule u Bastakiji

Ako vam se ne da da se ponovo truckate autobusom kojem treba puno vremena da kroz gradske gužve stigne do Deire i Bur Dubaija, metro je pravo rešenje.

dubai-travel-bastakiya-glimpses-of-the-world

Rešetkaste kule koje su rashlađivale dvorišta

Izađete na stanici Al Fahidi – uz nezaobilaznu vodu, maramice, naočare – i posle pet minuta pešačenja, eto vas u parku Bastakije.

Replika tipičnih niskih građevina sa širokim rešetkastim kulama kroz koje je pirkao vetar i rashlađivao dvorišta kuća, uskih ulica, prodavnica starih zanata u tradicionalnom okruženju, zatim kaligrafska radnja, mali Muzej kafe, velika bela džamija, hotel u prepoznatljivom starom stilu… Naići ćete i na ograđeno parče zida, kažu, to su ostaci onog autentičnog s kraja 19. veka koji je opasavao ovaj deo grada.

Bastakija je dobila ime po iranskoj oblasti Bastak, odakle su na samom početku 20. veka tamošnji stanovnici ohrabrivani raznoraznim, te i poreskim, povlasticama, a kako bi se nastanili ovde. Posle zanimljive šetnje, iako vrelina izbija i odozdo i odozgo, osvežite se uz kafu u jednom od (klimatizovanih) kafića uz sav šarm arapskog enterijera.

dubai-travel-bastakiya-glimpses-of-the-world

Prodavnica u parku Bastakije

Nedaleko odatle (iako to već deluje prilično udaljeno, s obzirom na eventualne kratke udisaje koje ste u stanju da učinite), nalazi se i muzej koji su vam preporučili. Kažu, smešten je u tvrđavi Al Fahidi iz 1787. godine i tu ćete videti sve što treba o istoriji i nasleđu Dubaija. Tek da pomenemo da su se oni koji godinama žive u Dubaiju a nisu Emiraćani, samo nasmejali na činjenicu da u ovom gradu nešto datira iz 18. veka: „Pa država ima tek 41 godinu, sve što vidite je skorijeg datuma, pola grada nije postojalo pre samo 10 godina. Nekada je tu sigurno bila neka već građevina, ali teško da je opstala…“

U muzeju skeleti i lutke

Al Fahidi tvrđava jeste postojala na ovom mestu, bila je rezidencija tadašnjeg vladara i bastion odbrane nedaleko od ulaza u Zaliv, a 1970. je renovirana i pretvorena u muzej.

dubai-travel-museum-glimpses-of-the-world

Ulaz u muzej smešten u tvrđavi Al Fahidi

Na ulazu nas je dočekala replika nekadašnjeg drvenog čamca kojim se išlo u ribolov i lov na bisere, a onda smo se jedva izvukli iz grupe japanskih turista koji su se pomerali za po metar u tesno zbijenoj skupini iz koje su blicevi vrcali na sve strane. U dvorištu muzeja postavljene su kopije nekadašnjih arapskih kuća, pokrivene trskom uz ognjište, eventualno krevet ili jastuk na podu.

S vrata muzeja vodi vas spiralna staza koja se spušta ispod zemlje. U jednoj prostoriji ćete videti postere Dubaija iz tridesetih, četrdesetih, pedesetih godina 20. veka, kao i video snimke nekadašnjeg lova na bisere, u drugoj repliku čamca ili opreme za trgovinu biserima, u trećoj nešto informacija o prirodi – životinjskom svetu, palmama i urmama. Dok prolazite kroz uski hodnik u polumraku, primetite da se sa obe strane nalaze replike starih zanatskih radnji sa sve lutkama u prirodnoj veličini. Grupi dece se ovaj deo posebno dopao a nas je privukao skelet muškarca i žene iz trećeg milenijuma pre nove ere, koji je iskopan u Džumeiri i, kažu, pronađen upravo tako, u zagrljaju.

Za muzej vam neće trebati više od pola sata. Osim ako povedete decu.

Stari suk i plavo-zelena džamija

Fino ste se rashladili, bar za to kratko vreme, pa se može dalje, u šetnju po vrelini i vlagi. Odmah pored muzeja pruža se dugačka džamija, ona najprostranija u Dubaiju koju su pominjali, sa sijaset malih kupola i visokim minaretom, okeraste boje.

dubai-travel-old-souk-glimpses-of-the-world

Stari suk sa prevashodno tekstilnom robom

Zađete u sporedne ulice, ne biste li našli onaj iranski hram, i već ste ušli u Stari suk, pravu malu arapsku pijacu, gde vas prodavci presreću uz osmeh i pozive na čaj.

Jedan deo je natkriven gredama, dok drugi čine tek kratke uske ulice sa svim mogućim bojama haljina, šalova, stolnjaka, zavesa koji lelujaju ispred izloga.

Prodavac vam šarmantno prebaci šal preko ramena, pa morate da se zaustavite da biste mu ga vratili, a onda kreće pijačno ćaskanje – „samo gledam, hvala“, „dobro došli, uđite, evo pogledajte šta imamo unutra“, „ne hvala, možda drugi put“, „ne morate ništa da kupite, dopustite da se pohvalim maramama, boje su kao za vas…“.

old-dubai-travel-glimpses-of-the-world

Tipični ornamenti u boji na iranskoj džamiji

A onda se iza ćoška ukaže velika građevina, sva u plavo-zelenim pločicama, sa tipičnim šarama u obliku cveća i listova, velikom kupolom istih boja. Dominira među okolnim žućkastim i sivim zgradama, okružena automobilima, gradilištem, džakovima. Eto i iranske džamije.

Tačno preko puta vire i oble kupole još jednog muslimanskog hrama, okerastog, ali šarmantnijeg od većine koje ste dotad u Dubaiju videli.

Umoriste foto-aparat dok se radnici i prolaznici smeškaju – opet ste izgleda zašli u uličice kojima turisti, po ovoj vrućini, retko kroče.

Taksi stanica drvenih brodića

Proverimo satnicu „big basa“, trebalo bi da staje za koji minut ispred ulaza u Stari suk.

old-dubai-travel-glimpses-of-the-world

Džamija nedaleko od Starog suka

Planiramo da siđemo posle petnaestak minuta vožnje, kako bismo otišli između ostalog i do Starog sela što i nije tako daleko, ali je klima uređaj u autobusu ovog momenta znatno primamljiviji od dalje šetnje. Uskočimo u autobus, onako zajapureni i mokrih košulja, vodič nas podseti da se nalazimo na stanici drvenih brodića koji taksiraju preko malog zaliva, te da uz kartu „big basa“ može da se pređe na drugu obalu.

Ali, to ostavljamo za drugi put, jer planiramo i krsterenje kroz taj zaliv, oko kojeg je prvobitno i nastalo naselje.

Sledeći: KRSTARENJE KRIKOM NA DRVENOM BRODU (6)

Advertisements

One thought on “DUBAI: IRANSKA DŽAMIJA I ŠARM ARAPSKIH TRGOVACA (5)

  1. Pingback: DUBAI: A KAD ZALUTATE U STAROM DELU GRADA… (4) | Glimpses of The World

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s