Crtice iz Dubaija (7) – KAKO DA ODETE NA PIĆE

Kada su u pitanju izlasci u Dubaiju, treba imati u vidu da to zahteva izvesno – planiranje unapred. Široka paleta restorana, kafića na „prometnim mestima“, odnosno najčešće u šoping centrima ili tik uz njih, nude veliki izbor i zadovoljiće i najprobirljivijeg turistu. Ipak, ako poželite da popijete čašu vina ili kriglu piva, ili bilo koje drugo alkoholno piće, stvar je malo komplikovanija. Ili bar – drugačija od one na kakvu ste navikli.

dubai-travel-glimpses-of-the-world

Barovi su često sakriveni u hodnicima molova (Glimpses of The World)

Oni koji su ranije putovali po arapskim zemljama, upoznati su sa činjenicom da se alkohol ne služi bilo gde, osim možda u barovima u okviru hotela. U pojedinim zemljama postoje i specijalizovane prodavnice alkoholnih pića. Da li da pominjem da sam imala priliku da vidim Arape na Bliskom istoku kako iz ovakve jedne prodavnice izlaze sa crnim kesama u rukama, neprovidnim da bi se prikrio njen sadržaj. Društvena pravila usklađena su sa islamom, te je alkoloh zabranjen.

I ovo je, kao i sve drugo uostalom, donekle dovedeno do ekstrema u Dubaiju. Grad je ponosan što predstavlja dom za tako puno radnika iz inostranstva, koji dolaze i iz nemuslimanskih zemalja. Međutim, Dubai je ipak muslimanski grad.

Ako želite da kupite flašu vina za prijatelje koji vam dolaze na večeru, moraćete da imate takozvanu „dozvolu za alkohol“ koju možete da izvadite samo ako ovde radite. (Više o tome pročitajte u nastavku članka u subotu.) A ako želite da izađete na piće, moraćete da odete u velike hotele ili šoping centre, i zavirite iza velikih zatvorenih vrata. Kao što smo mi učinili…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s