Crtice iz Dubija (9) – „FIŠ END ČIPS“, I JEDNA KRIGLA ILI… DESET

Kako je momak otvorio vrata, upečatljiva tišina hotelskog lobija raspala se u paramparčad. Ophrvale su nas buka i muzika, koje su dolazile iz kafića – kažu da je bend bio bugarski. Ljudi koji se smeju, piju, glasno razgovaraju i đuskaju s jednog kraja bara na drugi – uglavnom Evropljani, svih starosnih doba. Još jedan korak i ušli smo unutra, zapljusnuti mirisom britanskog „fiš end čipsa“, i teškog ukusa točenog piva. Da, bio je to jedan od onih tipičnih engleskih pabova.

dubai-travel-glimpses-of-the-world

I u Suk al Baharu se nalazi nekoliko barova (Glimpses of The World)

U Dubaiju postoji sijaset poznatih engleskih, irskih brendova pabova, što nije teško razumeti ako se uzme u obzir da su Emirati upravo i bili pod Britancima, te i da i dan-danas veliki broj stranaca iz Evrope zapravo čine državljani Ujedinjenog Kraljevstva. No, Dubai im je izašao u susret i dopustio barovima da „procvetaju“, natopljeni pivom i „balzamovanim“ Zapadnjacima, ali je tu zabavu ipak ograničio na posebne zatvorene prostore, daleko od ostatka (treznog) sveta napolju.

Ako biste nešto malo drugačije, nije teško pronaći ruski bar sa poznatim taktovima „Kaljinke“ u pozadini, mirisom vodke i ledeno plavim očima na ulazu – jer, trebalo je da se obučete „propisno“, odnosno da imate na sebi pantalone i cipele, umesto tih patika i bermuda…. Ili prosto možete da posetite jedan od barova Suka Madinat Džumeira sa živom muzikom (arapskih latino) bendova, ili da odete na neki tehno u brojne klubove.

I zapravo nije ni važno da li pijete alkohol ili ne, ovakva donekle apsurdna situacija vam prosto privuče pažnju! S jedne strane, poštujete činjenicu da je alkohol zabranjen jer se nalazite u muslimanskoj zemlji. Ali u isto vreme, toliko se alkohola toči svakog vikenda u ovom gradu, da vrlo lako zaboravite gde se u stvari nalazite… A možda to i jeste poenta?

Kraj

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s