Kapadokija: ZAMISLITE NOĆ U KARAVANSERAJU (5)

Kapadokija je bila stanica na nekadašnjem Putu svile, te je tako morala da ima i punktove na kojima su se odmarali ljudi, konji i kamile na svom dugom putovanju. Bili su postavljeni na svakih 30 do 40 kilometara, s obzirom na udaljenost koju je kamila, kako se smatralo, mogla da pređe za jedan dan.

Jedan od tih ogromnih „karavanserajeva“ našao se i meni na putu za Kapadokiju – Sultanhan. Dovoljno je bilo da prođem kroz kapiju, i kao da sam zakoračila kroz vreme!

Provirila sam kroz vrata na ulazu urađena u mermeru. Unutra se protezalo dvorište na sredini, sa malim prostorijama raspoređenim okolo. Strani i domaći trgovci ostajali su ovde po tri dana. Popravljali su im cipele, ili ih darivali onima koji ih nisu imali. Oni koji bi se na putu razboleli, ovde su mogli da dobiju i medicinsku pomoć. Za religiozne, mala džamija je stajala po sredini.

cappadocia-travel-sultanhan-glimpses-of-the-world

Hala za spavanje u Sultanhanu

Sve ove usluge pružali su ljudi, koji su radili u karavanserajima kao lekari, imami, kuvari, zanatlije, kuriri, veterinari. Životinje su bile više nego značajne za ovu vrstu trgovine, pa im je pružana posebna pažnja. Ako je čovek dobijao cipele, konji su bili potkivani. Ovde su ih hranili i čistili.

Trgovci su u karavanserajima našli način kako da im bude toplije u sobama za spavanje. Nisu želeli da se odvajaju od svojih životinja, jer bez njih nije bilo ni trgovine ni zarade. Svi su stoga spavali u istoj prostoriji. Ljudi bi pravili krevete od dasaka i kačili ih tik ispod tavanice, dok bi životinje spavale na podu. Tako su em držali konje i kamile na oku, em bi toplota tela životinja dopirala do tavanice, grejući gazde dok spavaju.

Šetam kroz prostranu halu visokog plafona, odzvanjaju mi koraci. Kao da se oko mene gurkaju trgovci, smeštaju prtljag i kamile, pozdravljaju se međusobno i pozivaju jedni druge na obed… Ma samo zamislite da danas provedete noć u karavanseraju!

Sledeći: KAFA U ODMORIŠTU ZA KARAVANE (6)

Svi tekstovi SERIJE o Kapadokiji

Advertisements

One thought on “Kapadokija: ZAMISLITE NOĆ U KARAVANSERAJU (5)

  1. Pingback: February is all about CAPPADOCIA! | Glimpses of The World

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s