Kapadokija: “BUTIK PARIZA” USRED UČHISARA (11)

Iako se nalazi u dolini bogatoj šarmantnim „dimnjacima“ po kojima je Kapadokija poznata, mali grad Učhisar deluje kao bilo koji drugi turski gradić.

Poznat je po zamku u samom centru grada. Ovo je zapravo jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u Kapadokiji. Kuće su građene oko zamka, ali su zbog sve većeg broja stanovnika i erozije, vremenom morale da se grade niz padinu, niže u dolini, tako da je citadela ostala da štrči iznad ostatka grada. U zamku se nalazi velika pećina, kao i tri odvojena tunela koja do nje vode. Ipak, neke od prostorija su se urušile i danas su zatrpane kamenjem i zemljom.

cappadocia-travel-glimpses-of-the-world

Turske drangulije u Učhisaru

Sa vrha citadele pruža se prelep pogled na dolinu Goreme. Najlepše fotografije Kapadokije napravljene su upravo odavde. Stanovnici su vremenom počeli da renoviraju svoje kuće i pretvaraju ih u pansione, tako da možete i da imate divan pogled iz dvorišta vašeg smeštaja ili direktno s prozora.

Kao što rekoh, Učhisar deluje kao stari gradić, baš zbog tih kamenih formacija okolo, doline i samog zamka. Ali prošetajte njegovim ulicama i videćete da je ovde moguće naći sve što vam treba, sve što biste našli u bilo kojem drugom malom gradu. Možete da sednete na pristojan obrok, kupite nešto od suvenira.

Upravo sam gledala okolo, prolazeći pored tipičnih turskih prodavničica punih svakojakih drangulija. Pogledam natpis iznad vrata i, na moje iznenađenje, radnja se zove „Butik Pariza“! Zar vam nisam rekla da ovde možete da nađete – ama baš sve!

Sledeći: ISUS SA JABUKOM U RUCI (12)

Svi tekstovi SERIJE o Kapadokiji

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s