Barselona: ENO PIKASA, ODMAH IZA UGLA! (5)

Deo grada, koji obavezno treba videti u Barseloni, jeste Gotska črtvrt. Pruža se duž La Ramble i odiše sopstvenim šarmom. Šetnju kroz ove uske uličice, među zgradama teških, visokih zidova i uz dnevno svetlo koje se tek pomalo promalja odozgo, odande gde se zidovi završavaju, teško da možete da uporedite sa bilo čim. Brojni fenjeri i reklame radnji vire iz tamnih cigala.

Šetajući kroz ovaj kvart, naići ćete na Gotsku crkvu, Crkvu Svete Ane, Baziliku del Pi sa impresivnim prozorom na pročelju, Katedralu Barselone i šarmantnu Ulicu Brizbe. Čitav prostor deluje kao da je upravo iskoračio iz Srednjeg veka. Između svih onih oštrih uglova i teških zgrada, pred vama će se pojaviti i Pikasov muzej. (Više o tome u jednom od sledećih tekstova!) Male radnje i kafei prava su poslastica za oko. Osećaj hladnoće i tame rasprši se pred blagim svetlom njihovih skromnih lampi.

barcelona-travel-glimpses-of-the-world

Gotska četvrt u Barseloni

Moram da priznam da sam sve vreme ove šetnje imala na umu jedno mesto. Zapravo je restoran, ali nije poznat samo po svom jelovniku. Za njega sam čula pre nego što sam došla u Barselonu. Neko mi je ovo mesto pominjao mnogo godina ranije, u Parizu, pričajući mi o čuvenom tamošnjem kafiću „Le katr ša“ (četiri mačke).

(Francuska je u to vreme bila sjajno iskustvo – tražila sam hotele u kojima je živeo Šarl Bodler, putovala u Živerni i Ruan da bih videla kuću Kloda Monea i čuvenu Katedralu koju je slikao, vozom išla u Arl na jug, da posetim sanatorijum u kojem je Van Gog sebi isekao uvo, i tako dalje, i tako dalje… Ako biste i to da pročitate, sve možete naći u posebnoj seriji tekstova!)

barcelona-travel-glimpses-of-the-world

Fenjer iznad ulaza u čuveni kafić

U svakom slučaju, priča ide ovako – momak je u 19. veku bio oduševljen ovim pariskim kafićem. Kada se vratio u Barselonu, otvorio je restoran koji bi na njega podsećao, i to u Gotskoj četvrti – „Els kuatre gac“. Uskoro je ovo postalo omiljeno sastajalište umetnika. Tako se dogodilo i da je Pablo Pikaso počeo da dolazi kada je imao 17 godina, a ovde je čak imao i svoju prvu samostalnu izložbu!

Već neko vreme sam šetala kroz Gotsku četvrt, ostavljajući „Els kuatre gac“ za kraj. Skrenula sam iz jedne od uličica, i restoran je bio tu! Čuveno mesto za umetnički „krem de la krem“ onog vremena. Ispred restorana, na uglu, izložen je i poster, reprodukcija slike nikog drugog do Pabla Pikasa! Kakav sjajan uvod u njegov muzej. Planiram da se tamo uputim čim se vratim iz Figeresa, iz istih stopa!

Sledeći: PRAVAC FIGERES, U DALIJEVE SNOVE (6)

Svi tekstovi SERIJE Barselona/Lisabon

Advertisements

One thought on “Barselona: ENO PIKASA, ODMAH IZA UGLA! (5)

  1. Pingback: Hopping to the other side of EUROPE! | Glimpses of The World

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s