Omaž Siriji: OMAJADOVA DŽAMIJA VIZANTIJSKIH MOZAIKA (2)

* Imala sam tu sreću da Siriju proputujem sredinom 2008. (kada je ovaj tekst i pisan), tri godine pre nego što je počeo rat, koji, nažalost, i dalje traje. Ovo je podsećanje na zemlju izuzetnog kulturnog nasleđa, uz svesrdnu želju da u Siriji ponovo zavlada mir.

Ono što je svakako glavna atrakcija Damaska je Omajadova džamija. Nekada su na mestu gde se ona danas nalazi, Aramejci imali hram posvećen svom božanstvu, da bi u drugom veku naše ere tu bio podignut rimski hram bogu Jupiteru.

homage-to-syria-travel-glimpses-of-the-world

Rimski stubovi u starom Damasku

U četvrtom se na istom mestu izdigla bazilika Svetog Jovana Krstitelja, a onda nikla džamija u čast začetniku arapske dinastije Omajada – kalifu Validu Prvom, u sedmom veku naše ere.

Više od sto kvadrata mozaika

Impozantnih dimenzija, otvorena za turiste uz (za žene) obavezne mantile s kapuljačama, koje će vam ljubazno osoblje dati na ulazu, Omajadova džamija prvo iskrsava pred očima u velikom dvorištu gde i danas ima rimskih stubova. Većina prelepih mozaika rađena je u vreme Vizantije. Oni i dalje krase ovo zdanje, i sasvim su se lepo uklopili u islamsku bogomolju, s obzirom na to da nigde nema prikaza ljudskog lica, što islam zabranjuje.

homage-to-syria-travel-glimpses-of-the-world

Velika Omajadova džamija

Od 400 kvadratnih metara, koliko su nekada mozaici pokrivali, danas je sačuvana tek četvrtina, ali i taj preživeli deo vizantijske umetnosti je priličnih dimenzija i ostaviće vas otvorenih usta.

homage-to-syria-travel-glimpses-of-the-world

Paviljon u kojem se čuva glava Jovana Krstitelja

Unutar džamije, ogroman prostor za molitvu, dole fin tepih živih boja koji pokriva svaki santimetar poda, stubovi, prelepa tavanica… Kažu da je upravo Omajadova džamija postala uzor za sve sledeće, a koje će biti građene uz ista arhitektonska rešenja – široke prostorije za molitvu, ogromna dvorišta uz česme za ritualno umivanje vernika, brojne stubove, lukove.

Glava Jovana Krstitelja

Kao da sve ovo nije dovoljno, u centralnom delu džamije nalazi se osmougaoni paviljon. Kažu, u njemu je sahranjena, i danas se čuva, glava čoveka koji se pominje u Kuranu kao prorok, a koji je, prema hrišćanskom Novom zavetu, krstio Isusa – glava Jovana Krstitelja!

homage-to-syria-travel-glimpses-of-the-world

Prelepo ukrašena unutrašnjost džamije

(Ako ste, kao ja, ulazili u Muzej relikvija u Topkapi palati u Istanbulu, onda znate da i tamo tvrde da „čuvaju“ glavu Jovana Krstitelja. Bilo kako bilo, gde god da se, i ako se, ona zaista nalazi, bilo mi je drago što sam obišla oba ova mesta. Prošlo mi je kroz glavu: „A šta ako stvarno jeste baš ovde?“ I to mi je bilo dovoljno!)

homage-to-syria-travel-glimpses-of-the-world

Vernici i turisti na istom tepihu

Spomenik Saladinu

Na samom ulazu u „suk“ Damaska dočekaće vas spomenik čuvenom vojskovođi Saladinu, koji se proslavio u Krstaškim ratovima i u ovom gradu preminuo krajem 12. veka.
U okviru Omajadove džamije jedan deo je posvećen ovom vođi i pretvoren u grobnicu. On je muslimane poveo u „sveti rat“ i osvajanje Jerusalima. Njegove mošti su ranije čuvane u Citadeli, a onda su premeštene u Madrasu Azizije, koju je sagradio Saladinov sin, sultan Ajub al Aziz.

homage-to-syria-travel-glimpses-of-the-world

Spomenik Saladinu Ajubiju

Saladin je bio čuveni sultan Egipta i Sirije, koji je pod svojom kontrolom u to vreme imao i Meku i Medinu.

homage-to-syria-travel-glimpses-of-the-world

Reljefi u Crkvi Svete Ananije

Krštenje Svetog Pavla

Stari grad u sirijskoj prestonici čuven je i po ušuškanom Hrišćanskom kvartu. Ovde ćete naći niz prodavnica koje drže hrišćani i u kojima možete da kupite ikone, ručno rađene ramove, kutijice ukrašene mozaicima. Majstori će biti oduševljeni da popričaju s vama i da vam, uz cenkanje, prodaju po neki od svojih ručnih radova.
U jednom delu, nadomak visokog rimskog zida, stoji Crkva Svete Ananije.

homage-to-syria-travel-glimpses-of-the-world

Dvorište muzeja uz ostatke rimskih stubova

Naime, ovde je, prema predanju, kršten Sveti Pavle pre nego što je krenuo na svoj misionarski put. U crkvi ćete naći i reljefe, koji opisuju njegovo bekstvo izvan zidina Damaska.

homage-to-syria-travel-glimpses-of-the-world

Deca se vraćaju iz škole

Odatle, jednom od uličica izlazite na predeo gde su ostaci rimskih stubova – danas ih ima četiri i visoki su po 12 metara. Nazire se i kapija, pored koje se nalazi Citadela, koja je podignuta zbog odbrane od Krstaša. Za vreme Otomana, Citadela je služila i kao zatvor.
U Hrišćanskom kvartu postoji i mnogo drugih crkava. U uskim uličicama, gde je, ako je prometna za saobraćaj, večito gužva i zaglušuju vas sirene, protrčaće i velika grupa dece u plavim uniformama koja se vraćaju iz škole.

Predah u Starom gradu

Obavezno stanite u neku od radnjica koje prodaju sokove. Izaberete voće, ljubazan prodavac ga iscedi, naspe u plastičnu čašu ako biste ga poneli, ili veliku staklenu kriglu uz cevčicu i mnogo kocki leda, što je sve skupa spas za vrućinu i gužvu. Mali predah, pa dalje u otkrivanje ovog bliskoistočnog grada…

homage-to-syria-travel-glimpses-of-the-world

Pauza uz sok od ceđenog voća

Osim svega ovoga, Damask nudi i dobro opremljen Nacionalni arheološki muzej, prelep pogled na grad sa obližnjeg brda Kasjun, gde stanovnici iskoriste vikend (petak i subotu), da se odmore sa porodicom i uživaju u pejzažu.

Sledeći: CENKANJE I ZA KAFU (3)

Advertisements

6 thoughts on “Omaž Siriji: OMAJADOVA DŽAMIJA VIZANTIJSKIH MOZAIKA (2)

  1. Pingback: Omaž Siriji: DAMASK, GRAD OD 5.000 GODINA (1) | Glimpses of The World

  2. Pingback: Homage to SYRIA! | Glimpses of The World

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s