Omaž Siriji: ALEP, KAPIJA AZIJE (4)

* Imala sam tu sreću da Siriju proputujem sredinom 2008. (kada je ovaj tekst i pisan), tri godine pre nego što je počeo rat, koji, nažalost, i dalje traje. Ovo je podsećanje na zemlju izuzetnog kulturnog nasleđa, uz svesrdnu želju da u Siriji ponovo zavlada mir.

Alep (ili Alepo) je grad na severu Sirije i pominje se, pored Damaska, kao jedan od najstarijih naseobina u svetu. Ovo je grad pun tradicije i spomenika, odiše istorijom, a pamti se još kao prestonica moćnog kraljevstva Jamkad iz 1780. godine pre nove ere, kada je pao pod vlast Hetita i kasnije drugih osvajača.

homage-to-syria-aleppo-glimpses-of-the-world

Okolina Citadele u Alepu

U četvrtom veku pre nove ere bio je poznat pod nazivom „Beroia“. Tada je i napravljen plan grada, odnosno raspored ulica, koji je (i 2008. bio) prepoznatljiv istočno od Antiohove kapije. Grad je bio od izuzetne važnosti za vreme Grka i Rimljana, da bi kasnije došli i islamski osvajači. U međuvremenu je postao nezaobilazan trgovački centar i stanica za hodočasnike na putu za Meku, i s pravom se naziva „kapijom Azije“.

homage-to-syria-aleppo-glimpses-of-the-world

Glavni ulaz u tvrđavu

Čuvena Citadela iz 10. veka

U 10. veku je procvetao, a tada je izrađen i originalan plan za famoznu Citadelu, po kojoj je, između ostalog, grad i danas čuven.

homage-to-syria-aleppo-glimpses-of-the-world

Haustor koji vodi u dvorište

Tvrđava je opisivana kao „najspektakularnija srednjevekovna građevina ovog tipa na Bliskom istoku“, a ona i sada protivreči zubu vremena i ponosno stoji na divljenje svakog posetioca.

Citadela se nalazi na brdu od oko 55 metara i dominira svojom impozantnom veličinom. Zbog specifičnog položaja, bila je unekoliko pretnja po vlast u gradu, jer je bila dovoljno odvojena da je mogla imati sopstvenu upravu, a opet u srcu naselja, tako da je morala da bude pod stalnom kontrolom. Jedno vreme je tvrđava imala sopstvenog guvernera, koji je odgovarao čelniku grada.

homage-to-syria-aleppo-glimpses-of-the-world

Duboki klanac iskopan još za vreme Ajubida

U okviru Citadele nalaze se vidljivi brojni svetovni i religiozni spomenici, koji su, nažalost, umnogome uništeni zemljotresom 1822. godine. Ali, i danas mogu da se vide ostaci javnog kupatila iz 11. veka, Velike džamije koju je podigla muslimanska dinastija Omajada, ili Kraljevske palate.

Tvrđava za 10.000 ljudi
homage-to-syria-aleppo-glimpses-of-the-world

Stare stepenice u okviru tvrđave

Prvo što će vas se dojmiti jeste dubok klanac koji odvaja utvrđenje od ostatka naselja, kao da se Citadela bezmalo nalazi na ostrvu! Dugačak srednjevekovni most, koji je bio jedini put kojim je moglo da se uđe u utvrđenje, a onda vas dočekaju ogromna gvozdena vrata.

Sam klanac je dobio današnji izgled za vreme Ajubida, a iako su Mongoli grad poprilično uništili 1260. godine, on je ubrzo uspeo da “stane na noge”. Tvrđava je mogla da primi oko 10.000 stanovnika i bila je potpuno opremljena svim što bi građanima moglo da bude potrebno za svakodnevni život.

homage-to-syria-aleppo-glimpses-of-the-world

Ovde su nekada bile Velika džamija i Kraljevska palata

Ono što sada može da se vidi jeste građevina koja je takav izgled poprimila još početkom 13. veka i podignuta je na temeljima Vizantijskog utvrđenja.

Neosvojive zidine
homage-to-syria-aleppo-glimpses-of-the-world

Prolaz ka kuli ove impozantne građevine

Da bi osvajači došli do odaja čelnika grada, trebalo je proći kroz kapiju na bočnom zidu gde nije moglo da se upotrebi bilo kakvo oruđe za razbijanje vrata zbog položaja ulaza. Ako bi ipak nekako prvo prošli velika vrata na mostu i pokušali da obiju ovu kapiju, odozgo sa zidina bi se na njih sipalo ključalo ulje ili bacalo kamenje. Ako bi i ova prepreka bila pređena, trebalo je da napadači jedan po jedan prolaze hodnikom ka čuvenim odajama, gde bi ih branioci utvrđenja sačekali sabljama.

Osim ovih, gotovo kraljevski raskošnih i neosvojivih odaja, tvrđava je imala i kupatila, džamiju, pijacu…

homage-to-syria-aleppo-glimpses-of-the-world

Osmatračka kula na Citadeli

Kad se ovde jednom nađete, pokušajte da zamislite kakav je ovo mali grad bio, na brdu, u jakom utvrđenju, potpuno bezbedan, sasvim opremljen svim što vam treba za život.

homage-to-syria-aleppo-glimpses-of-the-world

Pogled na grad sa tvrđave

Dodirnite debele zidove i setite se da je ovo bila prestonica moćnog kraljevstva pre oko 4.000 godina, čak su i Hetiti ovuda prošli!

Kad se popnete u Citadelu, prošetate tvrđavom, bacite pogled na ostatak grada. Tek se onda osećate moćno i svesni ste strateški važnog položaja samog utvrđenja, jer se dole pruža čitav Alep, kao na dlanu!

Sledeći: MESTO GDE JE VREME STALO (5)

Advertisements

2 thoughts on “Omaž Siriji: ALEP, KAPIJA AZIJE (4)

  1. Pingback: Omaž Siriji: CENKANJE I ZA KAFU (3) | Glimpses of The World

  2. Pingback: Homage to SYRIA! | Glimpses of The World

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s