Omaž Siriji: DIJALEKT KOJIM JE GOVORIO ISUS (6)

* Imala sam tu sreću da Siriju proputujem sredinom 2008. (kada je ovaj tekst i pisan), tri godine pre nego što je počeo rat, koji, nažalost, i dalje traje. Ovo je podsećanje na zemlju izuzetnog kulturnog nasleđa, uz svesrdnu želju da u Siriji ponovo zavlada mir.

Jedno od mesta u Siriji koje će vam sigurno skrenuti pažnju, nalazi se na 56 kilometara od Damaska, u stenama planine Anti-Liban, a njen venac, pogađate, odvaja ovu zemlju od susednog Libana. Na obroncima visokih stena smešteno je malo naselje Malula, a u njemu se i dan-danas govori na sirijskom dijalektu, poznatom i kao „zapadno aramejski“ jezik.

homage-to-syria-maalula-glimpses-of-the-world

Prelep pogled na Malulu

Ovo hrišćansko selo čuveno je u svetu po tome što se u njemu i dalje govori na ovom dijalektu, kojim je, verovali ili ne, govorio Isus Hrist i na kojem su pisani pojedini delovi Starog zaveta!

Manastir u steni

Celokupno naselje umetnuto u stenoviti zid, stepenasto se spušta, tako da vam se dok dolazite, a put vodi odozdo, pruža prelep pogled na čitavu Malulu.

Između zgrada vire crkveni zvonici, a gore, na najvišoj steni, stoji skulptura Isusa, koji motri na malo hrišćansko mesto. Uličice zavijaju između načičkanih građevina, oseća se da je grad živ, ljudi šetaju, kupuju…

homage-to-syria-maalula-glimpses-of-the-world

Građevina kao da izranja iz stene

Privatne kuće, razbacane po obroncima stena, kao da lebde u vazduhu.

Malula je poznata i po dva grčka manastira – Svete Tekle i Svetih Sergiusa i Bakusa. Tradicija ovog mesta usko je vezana za život Tekle, mlade paganke koju je u hrišćanstvo preobratio Sveti Pavle.

homage-to-syria-maalula-glimpses-of-the-world

Unutrašnjost Manastira Svete Tekle

Grčki manastir je podignut na mestu gde je ona, prema predanju, našla trajno utočište. Priča kaže da se planina čudnovato otvorila, praveći uzak prolaz na vrhu stene, kroz koji je devojka pobegla od progonitelja.

Ljubazne monahinje će vam se smeškati dok se penjete stepeništem do crkve, koju krase mnogobrojne hrišćanske ikone. I na platou ispred crkve, kada pogledate gore, prizor je nesvakidašnji – jedan deo manastira kao da izranja iz stene!

homage-to-syria-maalula-glimpses-of-the-world

Kapija Manastira Svete Tekle

Vino monaha i dečije recitacije

Što se tiče Manastira Sergiusa i Bakusa, atmosfera je još autentičnija. Građevina je u kamenu, uz malo dvorište i autentične ikone unutra. Sergius i Bakus su bili rimski oficiri koji su prešli u hrišćanstvo u kasnom trećem veku. Danas, kad ste već potegli i dotle došli, monasi će vas rado pozvati i da probate njihovo vino.

homage-to-syria-maalula-glimpses-of-the-world

Autentičan Manastir Svetih Sergiusa i Bakusa

Na izasku iz Malule, nalazi se mali libanski restoran koji turistima nudi tipično predjelo, piće i raznorazne specijalitete. Na ulici su nas zaustavili dečaci koji su nam recitovali dečiju pesmicu na zapadno aramejskom. Iako ne znate šta vam tačno govore, izuzetno su simpatični i uvek će vam se široko smešiti. A, eto, još jednog načina da se dođe do kakvog-takvog bakšiša.

Škripa vodenih točkova

Nedaleko od Malule nalazi se još jedan grad, koji postoji od petog milenijuma pre naše ere i od tada je i naseljen, kao i Damask. Gradić Hama procvat je doživeo u drugom milenijumu pre naše ere, i to za vreme aramejske dinastije.

homage-to-syria-maalula-glimpses-of-the-world

Statua Isusa koja nadgleda naselje

I ovde su se, kao i u svakom bitnijem centru na Bliskom istoku, smenjivali osvajači – Asirci, Persijanci, Makedonci… Hami je pomalo zgasla slava tokom perioda Vizantije i Rima, ali se nakon što je postala deo islamskog sveta 638. godine, ponovo uzdiže. Spomenik koji svedoči o tom dobu je džamija Al Nuri na desnoj obali reke Orontes iz 1170. godine.

homage-to-syria-hama-glimpses-of-the-world

Jedan od čuvenih točkova na reci

Ova reka je obeležila Hamu, između ostalog, i time što se posebna atrakcija grada koja privlači turiste sa svih strana sveta, upravo nalazi na njenim obalama. To su ogromni drveni točkovi, poznatiji kao „norias“, koji su donedavno korišćeni za dopremanje vode iz reke u grad. Oni se i sada puštaju u rad na nekoliko meseci godišnje, ali prvenstveno zbog očuvanja tradicije, jer je Orontes vremenom toliko opao, da u određenim periodima i na pojedinim mestima, točkovi teško da uopšte mogu da dosegnu do površine vode.
Kažu, treba biti prisutan kada se „norias“ zavrte, jer ispuštaju takav naročit zvuk, huče uz škripu i pucketanje drveta, da se to ne zaboravlja.

homage-to-syria-hama-glimpses-of-the-world

Nasmejani dečaci u Hami

I dalje postoji 16 točkova, što je polovina od nekadašnjeg broja, a gotovo svi datiraju iz kasnog Srednjeg veka.

Memljiv vazduh i lud saobraćaj

Što se tiče samog grada, ako se izuzmu ovi znameniti spomenici koji zaista daju posebnu atmosferu, zaplahnuće vas neprijatan miris ustajale vode. Prilično težak vazduh, ako još zamislite da je napolju temperatura odavno prešla 30 stepeni Celzijusa.

homage-to-syria-hama-glimpses-of-the-world

Pogled arapske žene na ulici

Okolo, kao i u svakom sirijskom gradu u kojem smo stali, opušteno se šeta, saobraćaj deluje kao da je nesnosan i da svako ide kud’ mu se prohte, uz obavezno trubljenje svemu i svačemu, ali to prolaznike, bar one arapske, mnogo ne deranžira.

Na stepeništu u blizini sede dečaci na nekakvim kartonima, a po tome kako simpatično razvuku usne u osmeh i pokažu red kao sneg belih zuba, rekli biste da su najsrećniji na svetu. Prodaju se svakojake đakonije poređane na platnu na podu, obavezno na nekom ćošku iskrsne još jedan ulični čistač cipela, zabrađene žene vas začuđeno zagledaju lepim očima kao da ste ovog momenta sišli s druge planete. Kakav konfuzan i zanimljiv ambijent!

Sledeći: „JAHAČ OBLAKA“ USRED PUSTINJE (7)

Advertisements

2 thoughts on “Omaž Siriji: DIJALEKT KOJIM JE GOVORIO ISUS (6)

  1. Pingback: Omaž Siriji: MESTO GDE JE VREME STALO (5) | Glimpses of The World

  2. Pingback: Homage to SYRIA! | Glimpses of The World

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s